Sokkolószekrény

sokkoló szekrényA maghőmérséklet HATÉKONY lehűtésére, GYORSFAGYASZTÁSRA alkalmazzuk.
Gyors és pontos, maghőmérővel rendelkezik. A levegő lehűtésével kemény és lágy sokkolásra használható.

Lágy /pozitív
Kemény /negatív

Pozitív eljárásnál a hőmérsékletet fokozatosan csökkenti a berendezés egészen 0 fokig, de ez alá nem megy. Ezáltal nem tud megfagyni az étel kérge a folyamat alatt. Tészták, köretek és cukrászati termékek hűtésénél is alkalmazzák ezt a módszert.

A negatív sokkolás lényege röviden összefoglalva pedig az, hogy a hőmérséklet -18 fokra csökken, és innen emelkedik vissza +3 fokra. Így az étel belseje egy viszonylag nagyobb különbséggel éri el a kívánt 3 fokot.
A tartósítás másik módja pedig a sokkoló fagyasztás mely egész egyszerűen +75 fokról -18 fokra történő lehűtést jelent. Az ételekben lévő folyadékrészecskék mikrokristályokká fagynak az eljárás során és itt nem alakulnak ki az ételek szövetszerkezetét roncsoló kristályok. Az így kapott lefagyasztott ételek eltarthatósága több hónap is lehet.