A sous-vide technológia hazai gyártású és import berendezései

A KULTIKUS ÉTEL – CSÜLÖK

A tökéletes újévi csülök receptje

A csülök egy kultétel, még ma is, de ugyanakkor megosztó is. Éppen úgy, mint a pacal, sőt általában az újra divatba jött belsőségek. Aki nagyokat szeret zab……..szóval nagyétkűeknek ez egy ünnepi étel, mások kiborzonganak a zsíros, szaftos húsdarab láttán.

Mit jelent, hogy tökéletes recept? Van olyan egyáltalán? Ahány konyha, annyi szokás, és ki így szereti, ki úgy. Másként készítették el az első világháború előtti Magyarország sokszínű gasztronómiájának világában és megint máshogy készítik el faluhelyen. Sokan vannak akik kemencében és tudomyányos módszerekkel a legmenőbb vendéglátó helyeken.

Néhány fontos és jellemző paraméterében, azonban mindegyik megegyezik, amikor azt mondjuk: Ez volt életem legjobb sült csülke. Legyen a hús omlós, a bőre ropogós, mint a csipsz, teljes keresztmetszetében finoman fűszeres legyen, és finoman füstölt íz hassa át. Bizony egy kezemen meg tudom számolni hányszor ettem életemben ilyet. Éveken át kerestem a módszert hogyan tudnám reprodukálni. Finomak lettek, de nem a várva várt íz és eredmény hozták.

Most, hogy jó pár éve kívülről is foglalkozom a gasztronómiai eszközökkel és technológiákkal, más módón közelítem meg a kérdést. Egyetlen módszerrel nem érek célt könnyen és nem mindig reprodukláható az eredmény megülni. Kombinálni kell a módszereket. A leghagyományosabbat a legmodernebbel. Szét kell szedni részekre, majd úgy összerakni, hogy megkapjuk amire vágytunk.

A Csülök toplistámon több elkészítési módon készült csülök is szerepel. Például az egyik legjobbat Rápolthy Pisti barátom sütötte búbos kemencében a Tuba Tanyán, felejthetetlen volt csakúgy mint a Kistücsök Pékné módon elkészített klasszikusa, mely szinte tökéletesre sikeredett. Saját verziómban egy házilag füstölt változatra esküszöm, ebben a receptben a füstölt csülköt főzöm meg, még melegen csontozom és formázom, a levéből friss torma hozzáadásával tejfölös torma mártást készítek. Köretként kukoricagombóc és csülöklében párolt csomboros savanyú káposzta karcsúsítja a derekat. De hát kit érdekel!?

Megpróbáljuk kombinálni a kedvenceket, mondjuk a fenti 3 legjobbat, csak a tökéletesítés kedvéért. Ehhez használunk profi és hagyományos módszereket is.

Amit célként tűzünk ki az a következő paramétereknek való megfelelés;

– Teljes keresztmetszetében fűszeres legyen
– Enyhén füstös ízt szeretnénk
– Omlós, szaftos legyen a hús
– Ugyanakkor ropogós a bőr

Minden paraméterhez társítsunk megfelelő technológiát.

– Pácolás
– Hidegfüstölés
– Alacsony hőfokon puhítási módszerek
– Kemencében történő sütés

Pácolás

Két dolog kell hozzá a fő alapanyagon kívült. Bevált finom fűszerek és 5%-os sótartalmú páclé. A vizet forraljuk fel, tegyük bele a kívánt ízesítőanyagokat és fűszereket. Gyakorlatilag készítünk a páchoz egy fűszerteát. Hűtsük vissza 20 fok alá majd keverjük bele a sót. 10 liter vízhez 50 dkg sóra lesz szükségünk. A legjobb, ha a vizet részben helyettesítjük sörrel.

Milyen fűszereket és ízesítőket használjunk? Több változat is izgalmas lehet. Egy klasszikus; Egész feketebors, köménymag, babérlevél, fokhagyma, vöröshagyma, kakukkfű. Vagy egy még klasszikusabb; koriandermag, mustármag, boróka, csillagánizs, gyömbér, csombor.

Amennyiben a húst pár helyen hegyes csontozókéssel megszurkáljuk, akkor a pác még mélyebbre tud hatolni. De mennyi ideig is pácoljuk? Legalább 24 órát, de ha ennél hosszabb időt szánunk rá, a sót később adjuk a pácléhez.

Füstölés

A füstölés szakértője a kemencemánia alapítója Kakuk Szabolcs. A füstölés kérdésében hozzá fordultam. “A bepácolt csülkeinkhez 2 óra tömény hidegfüstre lesz szükségünk. Mikor azt mondjuk hideg, akkor tényleg alacsony, 20 fok alatti hőmérsékletű nagyon tömény füstre fókuszáljunk. Személy szerint én a füstgenerátoros hidegfüstölést használom már évek óta, igen nagy sikerrel. Ezen módszerrel tényleg a levegőnél alig pár fokkal melegebb nagyon tiszta, tömény füst állítható elő.

A csülköket akasszuk be a füstölőszekrénybe. De hogyan? Használjunk cukorspárgát és azt fűzzük át a húson pár centire a keskenyebbik végétől. Ha véletlen rendelkezünk spékelőtűvel, akkor szerencsések vagyunk és ne féljünk használni! Szúrjuk be a csülök bőrét a már korábban emlegetett hosszú, keskeny, hegyes csontozókéssel és spéktűvel húzzuk át a spárgát, majd kötözzük meg. A csülök most már be van pácolva, áthúztunk rajta egy madzagot az akasztáshoz. Beakasztjuk a szekrénybe és indulhat a füstölés.

 

Sous-vide

Elérkeztünk a puhítás lépéséhez. Csülkeinket átjárta mélyen a páclé. Megkapta a külsejére a finom füstös ízt. Következő lépésben zacskózzuk be. 12 órája lesz, hogy teljes keresztmetszében átpuhuljon, oly módon, hogy a maghőmérséklete nem megy 67 celsius fok fölé.

Az alacsony hőmérsékleten bekövetkezett kíméletes puhítás során megmarad a nedvesség és fehérjetartalom jelentős része. Biztonságossá is tehetjük precízen beállított hőmérsékletű hazai gyártású vízkeringetős sous-vide káddal, vagy vízbe lógatható termosztát fejjel (Roner), melyeknek segítségével pasztörizáljuk a csülköt. Elegendhetetlen, hogy valódi főzhető, magas hőtűrésű és biztonságos kioldódási értékekkel bíró vákuumtasakot használjunk, már gyártja egy Magyar cég az otthon használatos külső vákuumozógépekhez is. Fontos, hogy a tasak mindvégig légmentes maradjon, ne engedje el a vákuumot a hőkezelés során sem. Ha elkészült jeges vízben gyorsan lehűtjük, hogy a biztonságos zónaháron belül maradjon a csülök. A csülök akkor is kapjon egy gyors sokkolófürdőt, ha egyből a kemencében végzi, hiszen így tud a forró sütőben, vagy kemencében hirtelen megpirulni a bőre.

Mivel tudjuk kiváltani a puhítás ezen lépését, ha az ezközök nem áll rendelkezésre? Ezt a kérdést sokan feltehetik. Az a lényeg, hogy tudjuk a hőmérsékletet állandóan azonos szinten tudjuk tartani. Ehhez a legmegfelelőbb eszköz egy hazai gyártású Sous-Vide kád, vagy egy Roner, amit tetszőleges edénybe téve pontosan tartja a hőmérsékletet.

3./1. Confit

Ezzel a klasszikus eljárással készültek ételek már nagyanyáink sparheltjének szélén is, amit jelentősebb hűtés nélkül is sokáig tárolhattak. A pincében, vagy a spájzban történő tárolás során a húsok egyre omlósabbá váltak, másként el nem érhető ízekké kovácsolódtak. A népi konyha tehát már századokkal ezelőtt is alkalmazta és sokhelyütt még ma is alkalmazza ezt az eljárást. A viszonylag alacsony hőmérsékleten történő hőkezelés itt is biztosítotja, hogy a húsok nem száradtak ki, megőrizték nedvességtartalmuk nagy részét, és omlóssá váltak.

Manapság már tudatosan és precízen alkalmazhatuk az eljárást 40-90 fok közötti hő tartományban, de pontosan beállított hőmérsékleteken végezzük Konfitáló kádban, de ha nem szeretnénk az energián rengeteget spórolni, akkor megtehetjük sütőben is.

 

 

Kemencés sütés

A kemence felfűtésénél is kikértük Szabolcs véleményét. Mostanra már valószinűleg az olvasástól is éhesek lettünk. Vágjuk fel a zacskót. Helyezzük el a csülköt állítva a tepsibe, hogy a bore szabadon pirulhasson. Ha bőre sehol nem ér hozzá a tepsihez és egymáshoz, a forró levegő könnyen körbejárhatja.

A hús puha, finom, már csak a bőrét kell ropogósra sütni. Tehát vegyünk elő egy finom barnasört és sót. Két evőkanál só egy deci barnasörbe, addig keverve, hogy feloldódjon. Egy ecsettel kenjük be a csülök bőrét. A sör finom ízt ad neki, a só pedig segít a ropogósság elérésében. A kemencét, vagy aki nem rendelkezik kemencével annak egy Kamadó Joe mobil kerámia grillkemencét ajánlom. Aki konyhában pirít, annak a sütőt kell 250-280 fokra előmelegítenie. Majd mehetnek bele a csülkök mindaddig, míg hólyagossá és ropogóssá válik a bőre.

A recept támogatója a Sous-Vide Chef termékek forgalmazója a Gasztronauta kft.