Sous-Vide Otthon
A Sous-vide otthoni eszközei, használatuk, működésük
A Sous-Vide technológia otthoni alkalmazásának elterjedése, némi késéssel ugyan, de egyértelműen fejlődésnek indult a hazai háztartásokban is. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, két fontos tényezőnek köszönhető. Az egyik, hogy a megvalósításhoz szükséges precíziós eszközökök ma már széles körben beszerezhetőek, áruk folyamatosan optimalizálódik, a másik pedig az, hogy már hozzáférhető a technológia szakszerű oktatása, a háztartások által közkedvelt távoktatás formában is.
Sous-Vide eszközök
A technológia otthoni alkalmazásához tehát szükség van egy lehetőleg dupla hegesztőszálas, légcsatornás rendszerű vákuumozóra, ami a levegőjelentős részét képes kiszívni a tasakból.
A külső vákuumcsomagoló gépek sajnos nem alkalmasak semmiféle folyadék vákuumozására, a húson lévő minimális nedvességét is kiszívják a vákuumtasakból. Speciális zacskók szükségesek a használatához (mikrobarázdás, légcsatornás), melyek nem alkalmazhatók 70 fok felett. Működése szerint direkt módon történő vákuumozásra alkalmas a külső vákuumozó berendezés. Vákuumpumpa szívócsövét közvetlenül a csomagoló anyag szájrészébe illesztik és az a levegőt csak a csomag belsejéből szívja ki.
Fontos még továbbá, hogy a biztos légmentes zárás érdekében dupla hegesztőszálas vákuumozót használjunk, vagy kétszeri hegesztést alkalmazzunk a vákuumtasakon. Ez biztosítja, hogy nem kerülhessen levegő a vákuumtasakba még akkor sem, ha az egyik hegesztés nem működik tökéletesen zsírosodás, elégés, folyadék kicsordulása miatt.
A vákuumtasakok összetételénél nagyon fontos szempont, hogy hőrezisztensek legyenek, azaz hő hatására ne váljanak ki a műanyag tasakból mérgező anyagok. Ezért csak a speciális sous-vide tasakok alkalmazása javasolt. A vákuumtasak vastagsága mikronokban fejezhetők ki.
A sous-vide minimális követelménye a 9 mikron tasakvastagság. Minél nagyobb a vákuumtasak vastagsága, annál nagyobb a hő tolerancia, tehát a mérgező anyagok is kisebb eséllyel oldódnak ki a termékből.
Külsőtasakos vákuum-csomagológépekkel lezárhatók a légcsatornás vákuumtasakok, melyek általában mikrobarázdáltak.
A második fontos eszköz egy hőszigetelt kád, mely lehetőleg vízcirkulációs rendszert tartalmaz, mert az úgynevezett passzív, vagy statikus kádak nem tudják a kád minden pontján egyenletesen tartani a hőmérsékletet. Mivel a pontosság kulcskérdés, a vízkeringetés elengedhetetlen része az otthoni főzőrendszereknek is.
Jégkocka
A Sous-Vide teljes elterjedésében az jelentett gondot, hogy az eszközök meglehetősen borsos áron voltak kaphatók.
Az áttörést a sous-vide háztartási meghonosításában, a kedvezőbb áru, vízkeringetős főzőautomaták jelentik, melyeket már a hazai háztartások anyagi lehetőségei szerint áraztak.