A sous-vide technológia hazai gyártású és import berendezései

A vákuumcsomagolás eszközei, használatuk, működésük

Vákuumtechnológia

Vákuumcsomagoló berendezéseink

Vákuumcsomagoló gép beszerzésénél sokan figyelmen kívül hagyják a vákuumszivattyú teljesítményének kulcskérdését, pedig ez biztosítja a levegő kiszorítását a tasakból, így a levegő jelenléte nélkül létezni képtelen baktériumok – azaz az aerobok – elpusztítását. Az el nem pusztítható baktériumok csíraszámát a sous-vide technológia során lecsökkentjük olyan alacsony szintre, ahol már képtelenek szaporodásra, így a romlás hosszú időre megakadályozható. A sous vide technológia professzionális alkalmazásához tehát szükség van egy lehetőleg dupla hegesztőszálas, lágylevegős zárt rendszerű kamrás vákuumgépre, ami a levegő 99,9 %-át képes kiszippantani a tasakból.

Az oxigén kizárása fokozható, ha védőgáz opciós vákuumcsomagoló gépünkkel élelmiszerbarát, íztelen védőgázt juttatunk a csomagolásba, ami a termék eltarthatóságát növeli. A kamrás vákuumgépeknél a gáz összetétele általában szén-dioxid, vagy nitrogén, illetve ezek keveréke.

A vákuumcsomagolás az alapanyag körül oxigénmentes teret hoz létre, ezért fő előnye, hogy megakadályozza az oxidációt. További előnye, hogy légüres térben a forráspont csökken, így adhat teret a vákuumcsomagolás a kíméletes Sous-Vide technológiának.

A vákuumcsomagolásnál a következő paramétereknek kell megfelelni:

– védje a terméket a környezeti hatásoktól
– védje a környezetet a termék káros hatásaitól
– szakszerű szállítás és raktározás előnyösebbé és hatékonyabbá tétele
– információ adott élelmiszerről

Vákuumcsomagolás előnyei: 

– szavatosság megőrzése hosszú időtartamon keresztül (kamrás vákuumgép)
– ételkészítési veszteség csökkenése (sous vide)
– súlyban és ízben kicsi a veszteség tárolás alatt folytatódik az érlelési folyamat
– megfelelő higiéniai körülmények

A vákuum csomagolás módjai:

Külső vákuumcsomagoló gép


A külső vákuumcsomagoló gépek sajnos nem alkalmasak semmiféle folyadék vákuumozására,
a húson lévő minimális nedvességét is kiszívják a vákuumtasakból.

Speciális zacskók szükségesek a használatához (mikrobarázdás, légcsatornás), melyek ráadásul nem is alkalmazhatók 70 ℃ fok felett, mert felszabadulhatnak, kioldódhatnak mérgező anyagok a hő hatására. Az oxigén jelentős részét benhagyja a tasakokban, így a külső vákuumgépekkel csomagolva csak azonnali fogyasztásra, vagy esetleg 3-5 napi tárolására alkalmas az így készített sous-vide félkész terméknek.

Működése szerint direkt módon történő vákuumozásra alkalmas a külső vákuumozó berendezés. Vákuumpumpa szívócsövét közvetlenül a csomagoló anyag szájrészébe illesztik és az a levegőt csak a csomag belsejéből szívja ki. Kizárólag otthoni használatra ajánljuk!

Kamrás vákuumcsomagoló gép

A kamrás vákuumgépek működési elve egészen más, légköri nyomás alatt egy mozdulattal kiszívja a tasakból a levegő 99,9%-át, a folyadékot (fűszerolaj, mártás, alaplé, ízesítő anyagok oldott állapotban…stb.) bent tartja a tasakban.

Ezekkel az eszközökkel vákuumozott termékek megfelelően precíz hőkezelés (pasztörizáció) után 21-40 napig megőrzik minden nutrális tulajdonságukat, frissességüket, vitalitásukat.

A kamrás vákuumcsomagoló indirekt módon vákuumcsomagol, a belső kamrában kerül sor a vákuumozásra és a hegesztésre is. A vákuumpumpa légüres teret hoz létre, a vákuumszivattyú pedig a vákuum a csomagolásból is kiszívja a levegőt. A szívócső tehát a kamrába torkollik és nem szükséges a csomagolóeszköz nyitott szájvégébe való illesztése. Ez a módszer tökéletes vákuumozást hoz létre, A hegesztés minden ponton folyamatos és sérülésmentes kell, hogy legyen.

A vákuumtasakból a levegő 99,9%-át ki kell szívni, ezért csakis az erre alkalmas vákuumszivattyúval rendelkező kamrás vákuumcsomagoló berendezések használata javasolt. A kamrás vákuumgép további fontos feladata, hogy folyadékkal tudjuk levákuumozni az alapanyagokat, hogy mártásban, szószban, alaplében, zsiradékban, pörköltalapban, fűszerolajban, marinádban is tudjunk hőkezelni, illetve hidegen marinálni, ezt a funkciót csakis a megfelelő minőségű kamrás vákuumgépek tudják biztosítani. A silány minőségű kasmrás gépek erre sem alkalmasak. 

Fontos még továbbá, hogy a biztos légmentes zárás érdekében lehetőleg dupla hegesztőszálas kamrás vákuumgépet használjunk. Ez biztosítja, hogy ne kerülhessen levegő a vákuumtasakba még akkor sem, ha az egyik hegesztőszál hegeszutése nem sikerült tökéletesen például  tasak szájzsírosodása, túl hosszú időre állított hegeszetési idő miatti túlsütés,  vagy egy prózaibb hiba a folyadék kicsordulása miatt.

A prémium kamrás vákuumcsomagoló gépek fontos funkciója még, hogy képesek a lágylevegős vákuumozásra, ami azt jelenti, hogy a sérülékenyebb alapanyagok, -halak, puha, vagy törékeny zöldségek- tökéletes vákuumcsomagolására  is alkalmasak.

A jobb felszereltségű és minőségű kamrás vákuumgépek gázopcióval is el vannak látva, annak érdekében, hogy gázzal történő vákuumozásra is alkalmasak legyenek, ezek az opciók azonban csak tárolásra javasoltak, hőkezelésre nem minden esetben. 

Pulzáló vákuumtechnológia

A tökéletes vákuumcsomagolás új eszköze, mely teljesen kiszívja a termék mellől az oxigént, így kerülendő el az oxidációt. Gyártónk szerint az egészségügyben nélkülözhetetlen, az élelmiszeriparban forradalmi változásokat hoz, a gasztronómiában a Sous- Vide alkalmazás során viszont a színmegtartás a fő előnye. A biztonságosabb termék előállítás a hűtőláncnál megszakadásakor is biztonságosabban tartja a terméket az élelmiszer-biztonsági szempontból megengedett csíraszám alatt. A sous-vide termékek minőségét az esetleges sejtroncsolás miatt nem kellő elővigyázattal negatívan befolyásolja. Nagyon jól használható gyors marinálásra, mert mélyebbre hatol a rostok közé a folyadék az érés vagy a hideg denaturáció  gyorsabban bekövetkezik. A Sous-Vide alkalmazásnál a 100% vákuumhatás biztosítja az aerobok baktériumok pusztulását, a forráspont drasztikus csökkentésével a hőkezelési időt és a hőfokot is csökkenthetjük, felgyorsítjuk a folyadék gyorsabb áramlását a nyersanyagban.

Termékkategóriák
Termékkategóriák

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesülhessen akcióinkról, a vàkuumgép leàrazàsokról, és hozzájuthasson kedvezményes vásárlást biztosító kuponkódokhoz

Vezetéknév:
Keresztnév:
E-mail cím:*
Elolvastam és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót:* igen