A sous-vide technológia hazai gyártású és import berendezései

A Konfitálás reneszánsza

A  szó a francia confire szóból származik, a Confit pedig maga a végtermék, ami lehet kemény rostozatú hús, de hal, sőt még akár zöldségféle is. A konfitálás annyit tesz, hogy az alapanyagot lehetőleg a saját zsírjában, de mindenképpen bő zsíradék alatt, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig kell hőkezelnünk. A konfitálás a francia gasztronómia hozadékaként manapság nagyon felkapott, pedig korántsem újkeletű eljárásról van szó.

A konfitálás

Ezzel a klasszikus eljárással készültek ételek már nagyanyáink sparheltjének szélén is, amit jelentősebb hűtés nélkül is sokáig tárolhattak. A pincében, vagy a spájzban történő tárolás során a húsok egyre omlósabbá váltak, másként el nem érhető ízekké kovácsolódtak.  A népi konyha tehát már századokkal ezelőtt is alkalmazta és sokhelyütt még ma is alkalmazza ezt az eljárást. A húsok tárolása duplacsőrű vindőben történt, aminek alsó kiöntőnyílásán a felesleges folyadékot lehetett eltávolítani az abált húsok alól.
A viszonylag alacsony hőmérsékleten történő hőkezelés biztosította, hogy a húsok nem száradtak ki, megőrizték nedvességtartalmuk  nagy részét, és omlóssá váltak.

Manapság már tudatosan és precízen alkalmazzuk az eljárást 40-90 fok közötti hő tartományban, de pontosan beállított hőmérsékleteken végezzük, makulátlan minőségű friss húsokból és friss fűszerekkel gazdagítva készítjük el. A hosszú idő alatt végzett sütéssel elérjük, hogy a zsírba tett ízesítőanyagok teljesen átjárják a zsíradékot és átadják aromájukat a húsnak is.

A leggyakrabban konfitált húsok a vörös húsú szárnyasok, például a liba és a kacsa melle,  combja és nem utolsó sorban a hízott mája, de gyakran készítünk ezzel az eljárással  sertéstarját, pofahúst, császárhúst és oldalast is.

Halak húsa is konfitálható, de leginkább jó minőségű, friss fűszerekkel gazdagított növényi olajban. Ajánlatos a könnyen kiszáradó, értékes halak húsát ezzel a kíméletes eljárással hőkezelni. Különösen jót tesz a technológia a lazac, a vörös tonhal, és a vastag, fehér halak húsával.

Az eljárás során hasonló folyamatok játszódnak le a hús szerkezetében, mint a sous-vide esetében, de a hőmérsékletek teljesen eltérőek és a fehérjék egy része általában denaturálódik. A különbözőség alapvetően a Maillard reakciót illetően mutatkozik meg, hiszen a konfitálás során bizonyos alapanyagok esetében eléri a húsok felülete a karamellizációhoz szükséges hőmérsékletet.  A hasonlóság főleg abban merül ki, hogy a hő itt is egyenletesen éri el az alapanyag maghőmérsékletét, egyenletesen hőmérsékleten készül el, és a sütés végén a külső és a belső hőmérséklet kiegyenlítődik. Mindezektől a technológia igencsak gazdaságos, hiszen nem kell attól tartanunk, mint ahogy hagyományos módon, egészben sütött húsok esetében, hogy súlyuk mintegy 40%-át elveszítik a hőkezelés során. A pontos és precíz hőmérsékleten történő hőkezelés és a gondos előkészítési technológiákkal végzett konfitálás némi szakmai segítséggel könnyen elsajátítható és nagyon gazdaságos ételkészítési eljárássá tehető.

Konfitáló eszközök

A precíz és energiatakarékos konfitáló eszközök megjelenésével a technológiát ma már bátran alkalmazhatjuk borjú, vagy bárányhúsok sütésére, de akár a könnyen kiszáradó zúzát, sőt még a kényes fürj, vagy galamb húsát is érdemes így elkészíteni. Roppant nagy előnye a konfitáló gépnek a kombinált sütőknél precízebb hőmérséklettartás, a minimális energiafelhasználás, valamint, hogy a leeresztő csap segítségével könnyedén eltávolíthatjuk a gépből a tárolásnál már felesleges pecsenyelevet, ami a romlást okozná, és végül, de nem utolsó előnye a meglepően kedvező ár!

Az elkészült húst hagyjuk a konfitáló zsírban kissé kihűlni, majd a húsokat egy tiszta tárolóedénybe helyezve, pecsenyelétől mentes zsírral légmentesen befedjük, majd lesokkoljuk és hűtve tároljuk.  Az így elkészített hús akár fél évet is kibír egy kellően hűvös helységben tárolva, ennek ellenére ma már a konfitált húsokat élelmiszerbiztonsági okokból a hűtőben kell tárolni. Az így elkészült húsokat sokféleképp felhasználhatjuk. A konfitált húsainkból ötletes köretekkel feltálalva ízekben roppant gazdag ételeket készíthetünk, de Brézelhetjük is, amikor a magukba szívott ízeket a köretnek átadhatják.

Ha nem szeretne 10 kw-os sütőben hosszú órákig konfitálni

Ha nem szeretne beruházni sous-vide eszközökbe

Ha ízesített zsírban abálna szaftos, ízletes húsokat nagyanyáink kiváló módszerével

VÁSÁROLJON KONFITÁLÓ GÉPET!

A kombi sütők fogyasztásának 10%-án üzemel

A kombinált sütők árának 10%-áért megvásárolható

Hőeltérése a sütőkkel ellentétben 1 fok pontosságú

Nem kell hozzá vákuumtasak és vákuumozógép

AZ ELSŐ 10 MEGRENDELŐ 10% KEDVEZMÉNYT, VAGY  INGYENES KONFITÁLÁS TÁVOKTATÁST VEHET IGÉNYBE!

ÉRDEKLŐDÉS, MEGRENDELÉS;

info@gasztronautakft.hu