Az adventi időszak a karácsonyvárás, a karácsonyi készülődés ideje. Az ezt megelőző időszakhoz különféle népszokások is kapcsolódnak. A karácsonyt megelőző időszakot a szegényesebb böjtös ételek, az ünnepeket gazdag, többfogásos étrendek jellemzik.
Számos családnál ma is halászlé, halleves vagy borleves, rántott hal, esetleg más halétel szerepel a szenteste ünnepi étrendjében. A szokások eltérőek, sok helyen már ilyenkor asztalra kerül a pulykasült vagy töltött káposzta.
Szinte valamennyi karácsonyi ételnek volt szimbólikus, mágikus jelentősége. A mák, a bab, a borsó a bőséget biztosította, az életet tette édessé a méz, a fokhagyma védte az egészséget, az alma általában az egység, az egészség, a szépség és a szerelem szimbóluma volt. Az asztal alatti szalmát a lábasjószággal etették meg, hogy az állatvészt elkerüljék.
Karácsony első ünnepén “Nagykarácsony napján” az ebédet általában a pompás, erőteljes, aranyszínű húsleves nyitja meg. Ez a leves készülhet tyúkból, pulykából, benne zöldség, gomba, májszeletkék és finommetélt. Az ételsor fénypontja azonban általában a pulykapecsenye, tűzdelve gesztenyével, mandulával töltve, vörösborban párolt szilvával körítve. Régen szokás volt a karácsonyi pulykát dióval hízlalni, így ízesebb lesz a húsa. Elsősorban a mellrész az igazi csemege. Vidéken ilyenkor van a disznóvágások ideje, amikor is orjaleves és disznótoros ételek kerülnek az ünnepi asztalra.
Ideje a hagyományos alapanyagokat korszerű technológiákkal modern és egészséges ételekké varázsolni. Receptfüzetem a “Karácsonyi ételek a modern konyhatechnológiák eszközeivel” elektronikus formában most megrendelhető karácsonyra.
Megrendelést követően kiállítjuk a díjbekérőt, a befizetést követően küldjük a számlát, majd az elektronikus receptek linkjét. A link egy emailre adott hozzáférésre jogosult.
Recepttartalom:
- Sütőtöksaláta narancsos marinált lazaccal
- Szürkeharcsafilé halászlémártással és gyufatésztával
- Kacsamell diós kölesrétessel és céklacsatnival
- Libamell párolt kölessel és bazsalikomos körtepürével
- Lazacderék balzsamos gyümölcsökkel és rizottóval
- Konfitált kacsacomb káposztás rétes, és sült almapüré
- Malaccsülök Pékné módra
Ár: 9.900-Ft
[contact-form-7 id=”995″ title=”Jelentkezés oktatásra”]