Az új konyhatechnológiák és eszközei 10. rész – Hozd ki vákuumgépedből a legtöbbet rendszeres karbantartással
Fogyasztói társadalom
A kereskedelem hatalmas mérteket ölt, a gyártókon mégis eladási kényszer van a távolkeletről beáramló tömegtermelésben gyártott konyhai berendezések miatt. A nagy mennyiségben és nem éppen gondosan válogatott alkatrészekből, sem kellő precizitással előállított termékek pedig kizárólag árban tudnak sokkal kedvezőbbek lenni, de semmiképpen nem tudják minőségben felvenni a versenyt nyugat-európai társaikkal.
Ezek a lényegesen gyengébb berendezések azonban rendkívül kérész életűek. Rövid üzemidejüket pedig a nagyon gyakori karbantartási igény tetézi még. A gyakoribb karbantartási és javítási igény, a nehezebben beszerezhető alkatrész, valamint a körülményesebb szerelhetőség miatt nagyon gyorsan eléri azt az összeget amit jobban tettünk volna ha inkább a minőségre költünk a beszerzéskor. Ennek a rendszeres karbantartásnak az elmaradása pedig rohamosan csökkenti az élettartamát.
Amikor egy olyan berendezés vásárlására adjuk a fejünket, ami jelentős megtakarítást fog eredményezni, feltétlenül tervezzünk hosszú távra. Bármilyen meglepő, de a minőségi európai termékek –persze csak azok amelyek európai alkatrészekből lettek összeállítva- legalább ötször annyi üzemidőt képesek futni, mint gyenge minőségű társai.
Mi a következtetés:
Először is el kell döntened, hogy hosszú távra, -legalább 10-15 évre – tervezel vagy 2-3 évvel is megelégszel.
Hogyan lehet megkülönböztetni a minőségi gépeket a sokkal gyengébb társaiktól:
- 20-30 százalékkal kedvezőbb ár (Ez az ár a fele is lehetne, de a hosszú szállítási idő és annak magas költségei miatt megközelíti az európai termékek árait)
- Azok a jellegzetes tarka-barka színek, a demonstratív megjelenési formák a sok-sok felesleges gomb és funkció, amiknek legtöbbször semmi szerepük
- Jellegzetes, megkülönböztethető illata (na jó, más a szaga is)
- A feleslegesen nagy névleges vákuumszivattyú méret (A teljesítmény persze ezzel nem arányos. Mindössze arról van szó, hogy sokkal gyengébb vákuum szivattyúból sokkal nagyobbra van szükség hasonló teljesítmény eléréséhez.
- Zajosabb működés a gyengén rögzített alkatrészek és vékonyabb lemez miatt
- Nincs az a „de egyben van” feelinged amikor kipróbálod. Tudod amikor a Trabiból átültél a Ladába, később az Opelbe, Fordba….Na ez pont ilyesmi..
Vákuumgépek fajtái
A külső vákuumcsomagoló gépek sajnos nem alkalmasak semmiféle folyadék vákuumozására, a húson lévő minimális nedvességét is kiszívják a vákuumtasakból. Speciális zacskók szükségesek a használatához (mikrobarázdás, légcsatornás), melyek gyártási költsége lényegesen magasabb.
Működése szerint direkt módon történő vákuumozásra alkalmas a külső vákuumozó berendezés. Száraz alapanyagok csomagolására alkalmas. A szivattyú gyengébb teljesítményű, de karbantartása, mivel száraz szivattyúval rendelkeznek nem szükséges. A tömítések rendszeres ápolása és hegesztőszálat védő teflonszalag időközönkénti cseréje viszont szükséges.
A kamrás vákumozó gépek működési elve egészen más, légköri nyomás alatt dolgozik egy mozdulattal eltávolítja a tasakból a levegő 99 %-át, a folyadékot bent tartja a tasakban. Egyes távolkeleti kamrás vákuumgépek erre sem képesek, a folyadékot is kirántják a vákuumtasakból, ami hibás lezárást és a levegő visszaengedését eredményezi.
Ezekhez a kamrás vákuumcsomagoló berendezésekhez pedig úgynevezett transzparens (vagy sima) víztiszta tasakokat használhatunk. Ezen alapanyag összetétele még szelesebb gyártástechnológiai ismereteket követel. A kereskedelemben általában a 90 mycronos PA/PE tasakok kaphatók Sous-Vide céljára, kevesen tudják viszont, hogy ez az alapanyag nem főzhető sem magas hőmérsékleten, sem hosszú ideig, mert mérgező anyagok oldódnak ki a hőre és a savakkal történő reakció esetén. Erre speciális OPA/PE Sous-Vide vákuumtasakok szükségesek
Kamrás vákuumcsomagoló berendezések rendszeres karbantartás
Az vákuumcsomagoló berendezéseket, csakúgy mint általában minden konyhai berendezést naponta szükséges tisztítani, mert a kamrában megmaradt élelmi anyagok maradéka száradás után a vákuumszivattyúba juthat, ami ott lerakódva gyengíti a vákuumot, és csökkenti annak élettartamát.
Amennyiben sok nedves alapanyagot (nyers hús és hal is ilyen) kérje gyakrabban a karbantartást, mert a vákuum alatt alacsonyabb hőmérsékleten történő párolgás során a nedvesség (pára) a szivattyúba kerül, ahol keveredve az olajjal, sűrű emulziót képez. Ez az emulzió sűrű ezért a viszkozitás csökken, valamint nedves, ami a szivattyú alkatrészeinek korrodálódásához vezethet.
Kiváló minőségű európai vákuumgépek megakadályozzák a ezeket a problémákat a beépített vákuumciklus számlálóval és/vagy a szivattyú vízmentesítő és tisztító programokkal. A rendszeres olajcsere ettől függetlenül azt elhasználódás, elszíneződés és viszkozitás csökkenése miatt így is rendszeresen szükséges!
- Tisztítsa meg alkohollal a lezáró rudakat és a szilikon rudat 15 naponként.
- Cserélje le az olajat 400 munkaóra után (a termék típusa szerint változó adatok a csomagban találhatók). Az olajcsere periódusok betartása az élettartam optimalizásának és a garancia megtartásának is feltétele!
- Cserélje ki az elektromos ellenállást lezáró hegesztősín teflon szalagját amikor elhasználódott, vagy hibás a hegesztés!
- Cserélje ki a lezáró membránt 500/600 munkaóra után, és a fedél gumi tömítését 200 munkaóra után.
- Ellenőrizze a szivattyúban a pumpa lapátokat, a filtereket (olajszűrő és olajködszűrő), a pneumatikus szolenoid billentyűket 2000 munkaóra után.
MIELŐTT NEKIÁLL AZ OLAJCSERÉNEK, HELYEZZE A GÉPET MEGFELELŐ HELYRE ÉS HÚZZA KI A DUGÓT A HÁLÓZATBÓL.
- Távolítsa el a biztonsági hátlapot a rögzítő csavarokkal, hogy hozzáférjen a motorhoz.
- Helyezzen egy tálat az olajat kibocsátó nyílás alá.
- Lazítsa ki, majd távolítsa el a nézőke mellett található alsó olajleereszt és az olajbeketintő nyílásról is távolítsa el kupakot. Minkét kupakot alaposan tisztítsa meg.
- Gyors olajcseréhez lazítsa meg és távolítsa el az olajbetöltő nyílás kupakját is
- Amikor teljesen kiürítette a tankot, tisztítsa szárazra, távolytson el belőle minden szennyeződést, lerakódást és a fáradt olajat, majd tegye vissza a sapkát és nem túl szorosan, de a tömítéssel történő érintkezésig húzza meg a fedélcsavart.
- Töltse meg az olajtartályt a jelzett alsó és felső szint között kizárólag a forgalmazó cég által biztosított, a szivattyúhoz gyártott vákuumszivattyú olajjal a beöntő nyíláson keresztül.
Csidei Tamás
Gasztronauta kft szerviz