A külső vákuumcsomagolásról
Időtlen idők óta igyekszünk megőrizni a táplálékunkhoz szükséges élelmiszereket, hogy idővel meghosszabbítsuk frissességét. A kedvezőbb anyagi jólét, a jobb táplálkozási szokások és mindenekelőtt az élelmiszerek elkészítésére fordítandó kevesebb idő kedvezett az egyre hatékonyabb és praktikusabb tartósítási technikák kifejlesztésének.
A vákuumos tárolási technika a „ kényes technológiák ” kategóriájába tartozik.
Az eljárás során a termékeket zsákokba vagy merev tartályokba csomagolják, amelyekből az összes levegőt eltávolítják. A tartályok belsejében keletkező csökkent oxigénellátottság gátolja a zsíros anyagok oxidációját, ami avasodik, és a tápanyag -összetevők lebomlását, és ennek következtében elveszítik a szagló- és ízérzékelési jellemzőket, valamint az élelmiszer szerkezetét. A levegő eltávolítása gátolhatja a mikroorganizmusok, például penész, élesztő és baktériumok fejlődését is.

A penész nagyon lassan szaporodik olyan környezetben, ahol a vákuumnak köszönhetően csökkent az oxigén elérhetősége. Az élesztő erjedést okoz, amely szag vagy íz alapján azonosítható. A yeat fejlődéséhez víz, cukor és mérsékelt hőmérséklet szükséges, és levegővel vagy anélkül is növekedhet. A hűtés lelassítja az élesztő növekedését, a fagyasztás pedig teljesen leállítja.
A baktériumok elszíneződést, lágy vagy nyálkás textúrát és/vagy kellemetlen szagot okoznak. Az olyan baktériumok, mint a Clostridium botulinum (a botulizmust okozó spórás baktériumok), megfelelő körülmények között levegő nélkül is szaporodhatnak, kis mennyiségben vagy ízzel nem észlelhetők, és – bár ritkán – nagyon veszélyesek lehetnek.

Az alacsony hőmérséklet fenntartása kritikus tényező az élelmiszerek biztonságos tárolásában. A mikroorganizmusok szaporodása jelentősen lelassul 4°C vagy az alatti hőmérsékleten. A -17°C-on történő fagyasztás nem pusztítja el a mikroorganizmusokat, de megakadályozza azok növekedését. A hosszú távú tartósítás érdekében mindig fagyassza le a „romlandó” élelmiszereket, amelyek vákuumcsomagolásban voltak. Nehéz megjósolni, hogy az élelmiszerek meddig őrzik meg jó minőségű ízüket, megjelenésüket vagy állagukat, mert ez az élelmiszer korától és a vákuumzárás napján fennálló körülményeitől függ.
A vákuumcsomagolás meghosszabbítja az élelmiszerek élettartamát, de nem alakítja „konzervmé”; vagyis szobahőmérsékleten stabil termék.
FONTOS :
• A vákuumos tárolás NEM helyettesíti a hűtést vagy a fagyasztást. A hűtést igénylő, gyorsan romló élelmiszereket vákuumzárás után hűteni vagy fagyasztani kell.
• a baktériumok elszaporodásának elkerülése érdekében az élelmiszereket mindig a hűtőszekrényben kell felolvasztani, és soha nem szobahőmérsékleten. A felolvasztás után az élelmiszert azonnal el kell fogyasztani, és nem lehet újra lefagyasztani.

Vákuumos tárolás
A vákuumos tárolás négy műveletet foglal magában: előkészítés, vákuumcsomagolás, címkézés és tárolás .
Ezeket a műveleteket bizonyos szabályok szerint kell végrehajtani, amelyeket szigorúan be kell tartani a legjobb eredmény elérése érdekében.
Javasolunk néhány általános szabályt, amelyek minden élelmiszertípusra érvényesek, és amelyeket szem előtt kell tartani.
1 – ELKÉSZÍTÉS
A vákuumcsomagolásnál nagyon fontos az élelmiszer frissessége. Eredetét célszerű ellenőrizni. A tartósítandó termékeket úgy kell elkészíteni, hogy azonnal felhasználásra készek legyenek, amikor elérkezik a fogyasztásuk (azonnali fogyasztás vagy főzés). Ezért minden hulladékot és használhatatlan alkatrészt el kell távolítani: bőrt, pikkelyeket, gyökereket stb. A terméket meg kell mosni és szárítani, és minden esetben mindig tisztán csomagolni. Mielőtt folytatná a csomagolást, célszerű nagy mennyiségű terméket egy étkezéshez megfelelő méretű adagokra osztani.
élelmiszereket vákuumzacskóban vagy edzett üvegből vagy acélból készült merev tartályokban kell tárolni. A vákuumot a vákuumgép működésére vonatkozó leírásban leírtak szerint kell kialakítani.
3 – CÍMKÉZÉS
Minden egyes csomagot úgy kell felcímkézni, hogy kiemelje a tárolás kezdetének dátumát. Ez biztosítja a vákuum tárolási idejének figyelését és segít fenntartani a megfelelő fogyasztási forgást.
4 – TÁROLÁS
megfelelő tárolás garantálja a csomagolt élelmiszer optimális tartósságát. A legtöbb vákuumcsomagolt élelmiszert a fogyasztás pillanatáig hűtőszekrényben kell tartani.

A hús és hal vákuumcsomagolása a legjobb módja annak, hogy megőrizze ízét és elkerülje a fagyasztó égési sérüléseit. A vákuumcsomagolt hús és hal tartósítása előtt célszerű 1-2 órára előfagyasztani, hogy a folyadékokat magába zárja és tökéletes legyen a vákuumcsomagolás a külső vákuumgéppel is.
Ha nem lehetséges az előfagyasztás, helyezzen papírtörlőt a hús vagy hal és a zacskó teteje közé, de a zárófelület alá. Így a felesleges folyadék felszívódik. Ügyelni kell arra, hogy a kiálló csontok és halcsontok ne szúrják ki a zsákot a vákuumcsomagolás során. Ehhez használjon csontszúrás álló vákuumtasakokat!
Vákuumos tárolás után a marhahús sötétebbnek tűnhet az oxigén eltávolítása miatt. Ez nem a romlás jele.

Gyakran előfordul, hogy nagy mennyiségben vásárolunk sajtot.
A vákuumos tárolás lehetővé teszi, hogy idővel meghosszabbítsuk frissességét, lelassítva az érési folyamatot és a felületi penészképződést. A sajtot célszerű kényelmes adagokban vákuumcsomagolni. Lágy sajtok vákuumban történő tárolásához javasolt merev edények használata, hogy elkerüljük azok összenyomódását.

Vákuumos tárolás előtt a zöldségeket blansírozni kell. Ez a folyamat megszakítja azon enzimek működését, amelyek miatt a zöldségek elveszítik ízüket, színüket és állagukat.
A főzési idő zöldségtől függően 1 és 11 perc között változik. Blansírozás után merítse a zöldségeket hideg vízbe, hogy megakadályozza a főzési folyamatot. Végül szárítsa meg a zöldségeket egy törülközővel a vákuum tárolás előtt.
Megjegyzés: minden zöldség (beleértve a brokkolit, a kelbimbót, a babcsírát, a káposztát, a karfiolt és a fehérrépát) természetesen gázt bocsát ki a tárolás során. Ezért a blansírozás után csak a fagyasztóban szabad tárolni. A zöldségeket külön kis adagokban célszerű lefagyasztani.
Zöldségek | Blansírozás | Hol kell tárolni | Hogyan kell tárolni | Vákuumos tárolási idők | Nem vákuum tárolási idők |
Spárga | 1-3 perc | Mélyhűtő | SICO táska | 2-3 év | 8 hónap |
Kukorica szemek | 4-5 perc | Mélyhűtő | SICO táska | 2-3 év | 8 hónap |
Kukoricacső | 6-11 perc | Mélyhűtő | SICO táska | 2-3 év | 8 hónap |
Borsó | 1-2 perc | Mélyhűtő | SICO táska | 2-3 év | 8 hónap |
Zöldbab | 3 perc | Mélyhűtő | SICO táska | 2-3 év | 8 hónap |
Brokkoli / karfiol | 3-4 perc | Mélyhűtő | SICO táska | 2-3 év | 8 hónap |
Káposzta / kelbimbó | 3-5 perc | Mélyhűtő | SICO táska | 2-3 év | 8 hónap |
Leveles zöldségek | NEM | Hűtőgép | Merev élelmiszer-tartályok | 2 hét | 3-6 nap |
A bogyós gyümölcsök utólagos fagyasztás céljából történő vákuumcsomagolásakor ajánlatos azokat 1 vagy 2 órán át előfagyasztani. Ha vákuumcsomagolni kívánjuk őket, akkor konténer használata javasolt.
Gyümölcs | Hol kell tárolni | Hogyan kell tárolni | Vákuumos tárolási idő | Nem vákuum tárolási idő |
Sárgabarack | Mélyhűtő | SICO táska | 1-3 év | 6-12 hónap |
Őszibarack | Mélyhűtő | SICO táska | 1-3 év | 6-12 hónap |
Diófélék | Mélyhűtő | SICO táska | 1-3 év | 6-12 hónap |
Szilva | Mélyhűtő | SICO táska | 1-3 év | 6-12 hónap |
Bogyók | Mélyhűtő | SICO táska | 1-3 év | 6-12 hónap |
Gyümölcs általában | Frigorifero | Tartály | 1-2 hét | 1-6 nap |

Pékáruk, például kenyér és kekszek vákuumcsomagolásához ajánlatos egy edényt használni, hogy megőrizze alakjukat.
Ha zacskót használ, fagyassza le 1 vagy 2 órára, vagy amíg a termék meg nem fagy.
Sült étel | Hol kell tárolni | Hogyan kell tárolni | Vákuumos tárolási idő | Nem vákuum tárolási idő |
Kenyér, sütemény | Mélyhűtő | SICO táska | 1-3 év | 6-12 hónap |

Pékáruk, például kenyér és kekszek vákuumcsomagolásához ajánlatos egy edényt használni, hogy megőrizze alakjukat.
Ha zacskót használ, fagyassza le 1 vagy 2 órára, vagy amíg a termék meg nem fagy.
Kávé | Hol kell tárolni | Hogyan kell tárolni | Vákuumos tárolási idő | Nem vákuum tárolási idő |
Kávébab | Mélyhűtő | SICO táska | 2-3 év | 6-9 hónap |
Őrölt kávé | Mélyhűtő | SICO táska | 2 év | 6 hónap |
Kávébab | Ételtároló | SICO táska, konténer | 1 év | 3 hónap |
Őrölt kávé | Ételtároló | SICO táska, konténer | 5-6 hónap | 1 hónap |

Pékáruk, például kenyér és kekszek vákuumcsomagolásához ajánlatos egy edényt használni, hogy megőrizze alakjukat.
Ha zacskót használ, fagyassza le 1 vagy 2 órára, vagy amíg a termék meg nem fagy.
Szárított gyümölcs | Hol kell tárolni | Hogyan kell tárolni | Vákuumos tárolási idő | Nem vákuum tárolási idő |
Dió, pisztácia, mandula, földimogyoró, napraforgómag | Ételtároló | SICO táska, konténer | 2 év | 6 hónap |

Az élelmiszerek megóvhatók a rovarfertőzéstől.
Ügyeljen arra, hogy éles szélek ne szúrják át a zacskót.
Száraz kaja | Hol kell tárolni | Hogyan kell tárolni | Vákuumos tárolási idő | Nem vákuum tárolási idő |
Rizs, száraz tészta, hüvelyesek, gabonafélék | Ételtároló | SICO táska, konténer | 1-2 év | 6 hónap |
Porszerű étel | Hol tároljuk | Hogyan kell tárolni | Vákuumos tárolási idő | Nem vákuum tárolási idő |
Liszt, cukor, tejpor, barna cukor, őrölt kókusz | Ételtároló | SICO táska, konténer | 1-2 év | 6 hónap |
A nem élelmiszeripari termékek vákuumcsomagolása megvédi őket az oxidációtól, a korróziótól és a nedvességtől.
Példák: ezüsttárgyak (csomagolja papírba, hogy elkerülje a táska átlyukadását), fontos papírok, bélyegek és gyűjtői érmék, gyufa, elemek, memóriakártyák, merevlemezek stb.
Vákuumos tárolási idők
Íme egy rövid táblázat a SICO KITCHENWARE vákuumcsomagoló gépekkel vákuumcsomagolt élelmiszerek tárolási idejéről , emlékeztetve arra, hogy:
- a vákuumos tárolási idők tájékoztató jellegűek, mivel függenek a tartósított termék eredeti tulajdonságaitól (kezdeti mikrobaterhelés);
- a termékek vákuumcsomagolásakor be kell tartani a szabványos higiéniai szabályokat;
- a zsákok és tartályok épségét védeni kell a vákuumveszteség elkerülése érdekében;
- ahol szükséges, illessze a vákuumcsomagolási technikát a hűtőszekrényhez és a fagyasztóhoz;
- az előre csomagolt élelmiszereket a gyártó által megjelölt lejárati időig minden esetben el kell fogyasztani.


Tárolás szobahőmérsékleten +20° / +25°C
Ételfajta | Nem vákuum tárolás | Vákuumos tároló SICO KONYHAI |
Kenyér | 2 nap | 1 év |
Rizs | 5 hónap | 1 év |
Keksz | 5 hónap | 1 év |
Szárított gyümölcs | 4 hónap | 1 év |
Kávé | 2 hónap | 1 év |
Liszt | 4 hónap | 1 év |
Cukor | 4 hónap | 1 év |
Tejpor | 4 hónap | 1 év |
Hűtőszekrényben tárolandó +3°/+5°C
Ételfajta | Nem vákuum tárolás | Vákuumos tárolás SICO∘KITCHENWARE® |
Fehér és vörös húsok | 2-3 nap | 6-8 nap |
Hal | 1-3 nap | 4-6 nap |
Felvágottak | 3-5 nap | 15-20 nap |
Pácolt húsok | 15-20 nap | 150-180 nap |
Zöldségek | 2-3 nap | 7-9 nap |
Gyümölcs | 4-6 nap | 15-20 nap |
Lágy sajtok | 4-6 nap | 15-20 nap |
Kemény sajt | 14-18 nap | 30-60 nap |
Friss tészta | 3-5 nap | 16-20 nap |
Sült édességek | 3-5 nap | 12-15 nap |
Zöldségleves | 2-3 nap | 6-8 nap |
Tárolás fagyasztóban -18° / -20°C
Ételfajta | Nem vákuum tárolás | Vákuumos tárolás SICO∘KITCHENWARE® |
Hús | 3-5 hónap | 10-15 hónap |
Hal | 2-3 hónap | 9-12 hónap |
Gyümölcs / Zöldség | 7-9 hónap | 15-20 hónap |
A vákuumcsomagolás előnyei
A SICO KITCHENWARE vákuumcsomagoló gépei lehetővé teszik a zsákokban és konténerekben történő vákuumos tárolás technikájának számos előnyét.
Valójában ez a technika:
- jelentősen meghosszabbítja a kamrában, fagyasztóban és hűtőben tárolt élelmiszerek élettartamát, megőrzi ízét és frissességét;
- lehetővé teszi, hogy gasztronómiai különlegességeit otthon tárolja több vagy egy adagban, és szükség szerint felhasználhassa
- étteremként szolgál, ha nincs ideje főzni;
- lehetővé teszi, hogy élvezze az alacsony hőmérsékletű vákuumfőzés előnyeit (sous vide cuisine);
- lehetővé teszi a konyhai maradékok hosszabb ideig történő tárolását anélkül, hogy ki kellene őket dobni;
- rendben és szagmentesen tartja a kamrát és a hűtőszekrényt;
- kiküszöböli a fagyasztó égési sérüléseket a fagyasztott élelmiszereken;
- lehetővé teszi a hús és a hal néhány perc alatt történő pácolását;
- lehetővé teszi a nagykereskedelmi vásárlást, jobb árak megszerzését és az akciós ajánlatok kihasználását.
- Ha hosszabb ideig képes csomagolni és tárolni az élelmiszereket, azt jelenti, hogy koncentrálhat a vásárlásokra, és így több ideje marad önmagára és családjára.

Fedezze fel a SICO vákuumcsomagolók professzionális egyedi megoldásait