A sous-vide technológia hazai gyártású és import berendezései

Tartósítás külső vákuumcsomagoló gépekkel

A külső vákuumcsomagolásról

Időtlen idők óta igyekszünk megőrizni a táplálékunkhoz szükséges élelmiszereket, hogy idővel meghosszabbítsuk frissességét. A kedvezőbb anyagi jólét, a jobb táplálkozási szokások és mindenekelőtt az élelmiszerek elkészítésére fordítandó kevesebb idő kedvezett az egyre hatékonyabb és praktikusabb tartósítási technikák kifejlesztésének.

A vákuumos tárolási technika a „ kényes technológiák ” kategóriájába tartozik.
Az eljárás során a termékeket zsákokba vagy merev tartályokba csomagolják, amelyekből az összes levegőt eltávolítják. A tartályok belsejében keletkező csökkent oxigénellátottság gátolja a zsíros anyagok oxidációját, ami avasodik, és a tápanyag -összetevők lebomlását, és ennek következtében elveszítik a szagló- és ízérzékelési jellemzőket, valamint az élelmiszer szerkezetét. A levegő eltávolítása gátolhatja a mikroorganizmusok, például penész, élesztő és baktériumok fejlődését is.

A penész nagyon lassan szaporodik olyan környezetben, ahol a vákuumnak köszönhetően csökkent az oxigén elérhetősége. Az élesztő erjedést okoz, amely szag vagy íz alapján azonosítható.  A yeat fejlődéséhez víz, cukor és mérsékelt hőmérséklet szükséges, és levegővel vagy anélkül is növekedhet. A hűtés lelassítja az élesztő növekedését, a fagyasztás pedig teljesen leállítja.
A baktériumok elszíneződést, lágy vagy nyálkás textúrát és/vagy kellemetlen szagot okoznak. Az olyan baktériumok, mint a Clostridium botulinum (a botulizmust okozó spórás baktériumok), megfelelő körülmények között levegő nélkül is szaporodhatnak, kis mennyiségben vagy ízzel nem észlelhetők, és – bár ritkán – nagyon veszélyesek lehetnek.

Az alacsony hőmérséklet fenntartása kritikus tényező az élelmiszerek biztonságos tárolásában. A mikroorganizmusok szaporodása jelentősen lelassul 4°C vagy az alatti hőmérsékleten. A -17°C-on történő fagyasztás nem pusztítja el a mikroorganizmusokat, de megakadályozza azok növekedését. A hosszú távú tartósítás érdekében mindig fagyassza le a „romlandó” élelmiszereket, amelyek vákuumcsomagolásban voltak. Nehéz megjósolni, hogy az élelmiszerek meddig őrzik meg jó minőségű ízüket, megjelenésüket vagy állagukat, mert ez az élelmiszer korától és a vákuumzárás napján fennálló körülményeitől függ.
A vákuumcsomagolás meghosszabbítja az élelmiszerek élettartamát, de nem alakítja „konzervmé”; vagyis szobahőmérsékleten stabil termék.

FONTOS :
• A vákuumos tárolás NEM helyettesíti a hűtést vagy a fagyasztást. A hűtést igénylő, gyorsan romló élelmiszereket vákuumzárás után hűteni vagy fagyasztani kell.
• a baktériumok elszaporodásának elkerülése érdekében az élelmiszereket mindig a hűtőszekrényben kell felolvasztani, és soha nem szobahőmérsékleten. A felolvasztás után az élelmiszert azonnal el kell fogyasztani, és nem lehet újra lefagyasztani.

Vákuumos tárolás

A vákuumos tárolás négy műveletet foglal magában: előkészítés, vákuumcsomagolás, címkézés és tárolás .
Ezeket a műveleteket bizonyos szabályok szerint kell végrehajtani, amelyeket szigorúan be kell tartani a legjobb eredmény elérése érdekében.
Javasolunk néhány általános szabályt, amelyek minden élelmiszertípusra érvényesek, és amelyeket szem előtt kell tartani.

1 – ELKÉSZÍTÉS
A vákuumcsomagolásnál nagyon fontos az élelmiszer frissessége. Eredetét célszerű ellenőrizni. A tartósítandó termékeket úgy kell elkészíteni, hogy azonnal felhasználásra készek legyenek, amikor elérkezik a fogyasztásuk (azonnali fogyasztás vagy főzés). Ezért minden hulladékot és használhatatlan alkatrészt el kell távolítani: bőrt, pikkelyeket, gyökereket stb. A terméket meg kell mosni és szárítani, és minden esetben mindig tisztán csomagolni.  Mielőtt folytatná a csomagolást, célszerű nagy mennyiségű terméket egy étkezéshez megfelelő méretű adagokra osztani.

2 – VÁKUUMCSOMAGOLÁS Az
élelmiszereket vákuumzacskóban vagy edzett üvegből vagy acélból készült merev tartályokban kell tárolni. A vákuumot a vákuumgép működésére vonatkozó leírásban leírtak szerint kell kialakítani.

3 – CÍMKÉZÉS
Minden egyes csomagot úgy kell felcímkézni, hogy kiemelje a tárolás kezdetének dátumát. Ez biztosítja a vákuum tárolási idejének figyelését és segít fenntartani a megfelelő fogyasztási forgást.

4 – TÁROLÁS
megfelelő tárolás garantálja a csomagolt élelmiszer optimális tartósságát. A legtöbb vákuumcsomagolt élelmiszert a fogyasztás pillanatáig hűtőszekrényben kell tartani.

HÚS ÉS HAL

A hús és hal vákuumcsomagolása a legjobb módja annak, hogy megőrizze ízét és elkerülje a fagyasztó égési sérüléseit. A vákuumcsomagolt hús és hal tartósítása előtt célszerű 1-2 órára előfagyasztani, hogy a folyadékokat magába zárja és tökéletes legyen a vákuumcsomagolás a külső vákuumgéppel is.
Ha nem lehetséges az előfagyasztás, helyezzen papírtörlőt a hús vagy hal és a zacskó teteje közé, de a zárófelület alá. Így a felesleges folyadék felszívódik. Ügyelni kell arra, hogy a kiálló csontok és halcsontok ne szúrják ki a zsákot a vákuumcsomagolás során. Ehhez használjon csontszúrás álló vákuumtasakokat!
Vákuumos tárolás után a marhahús sötétebbnek tűnhet az oxigén eltávolítása miatt. Ez nem a romlás jele.

SAJT

Gyakran előfordul, hogy nagy mennyiségben vásárolunk sajtot.
A vákuumos tárolás lehetővé teszi, hogy idővel meghosszabbítsuk frissességét, lelassítva az érési folyamatot és a felületi penészképződést. A sajtot célszerű kényelmes adagokban vákuumcsomagolni. Lágy sajtok vákuumban történő tárolásához javasolt merev edények használata, hogy elkerüljük azok összenyomódását.

ZÖLDSÉGEK

Vákuumos tárolás előtt a zöldségeket blansírozni kell. Ez a folyamat megszakítja azon enzimek működését, amelyek miatt a zöldségek elveszítik ízüket, színüket és állagukat.
A főzési idő zöldségtől függően 1 és 11 perc között változik. Blansírozás után merítse a zöldségeket hideg vízbe, hogy megakadályozza a főzési folyamatot. Végül szárítsa meg a zöldségeket egy törülközővel a vákuum tárolás előtt.
Megjegyzés: minden zöldség (beleértve a brokkolit, a kelbimbót, a babcsírát, a káposztát, a karfiolt és a fehérrépát) természetesen gázt bocsát ki a tárolás során. Ezért a blansírozás után csak a fagyasztóban szabad tárolni. A zöldségeket külön kis adagokban célszerű lefagyasztani.

Zöldségek Blansírozás Hol kell tárolni Hogyan kell tárolni Vákuumos tárolási idők Nem vákuum tárolási idők
Spárga 1-3 perc Mélyhűtő SICO táska 2-3 év 8 hónap
Kukorica szemek 4-5 perc Mélyhűtő SICO táska 2-3 év 8 hónap
Kukoricacső 6-11 perc Mélyhűtő SICO táska 2-3 év 8 hónap
Borsó 1-2 perc Mélyhűtő SICO táska 2-3 év 8 hónap
Zöldbab 3 perc Mélyhűtő SICO táska 2-3 év 8 hónap
Brokkoli / karfiol 3-4 perc Mélyhűtő SICO táska 2-3 év 8 hónap
Káposzta / kelbimbó 3-5 perc Mélyhűtő SICO táska 2-3 év 8 hónap
Leveles zöldségek NEM Hűtőgép Merev élelmiszer-tartályok 2 hét 3-6 nap
GYÜMÖLCS

A bogyós gyümölcsök utólagos fagyasztás céljából történő vákuumcsomagolásakor ajánlatos azokat 1 vagy 2 órán át előfagyasztani. Ha vákuumcsomagolni kívánjuk őket, akkor konténer használata javasolt.

Gyümölcs Hol kell tárolni Hogyan kell tárolni Vákuumos tárolási idő Nem vákuum tárolási idő
Sárgabarack Mélyhűtő SICO táska 1-3 év 6-12 hónap
Őszibarack Mélyhűtő SICO táska 1-3 év 6-12 hónap
Diófélék Mélyhűtő SICO táska 1-3 év 6-12 hónap
Szilva Mélyhűtő SICO táska 1-3 év 6-12 hónap
Bogyók Mélyhűtő SICO táska 1-3 év 6-12 hónap
Gyümölcs általában Frigorifero Tartály 1-2 hét 1-6 nap
Péksütemények

Pékáruk, például kenyér és kekszek vákuumcsomagolásához ajánlatos egy edényt használni, hogy megőrizze alakjukat.
Ha zacskót használ, fagyassza le 1 vagy 2 órára, vagy amíg a termék meg nem fagy.

Sült étel Hol kell tárolni Hogyan kell tárolni Vákuumos tárolási idő Nem vákuum tárolási idő
Kenyér, sütemény Mélyhűtő SICO táska 1-3 év 6-12 hónap
KÁVÉ

Pékáruk, például kenyér és kekszek vákuumcsomagolásához ajánlatos egy edényt használni, hogy megőrizze alakjukat.
Ha zacskót használ, fagyassza le 1 vagy 2 órára, vagy amíg a termék meg nem fagy.

Kávé Hol kell tárolni Hogyan kell tárolni Vákuumos tárolási idő Nem vákuum tárolási idő
Kávébab Mélyhűtő SICO táska 2-3 év 6-9 hónap
Őrölt kávé Mélyhűtő SICO táska 2 év 6 hónap
Kávébab Ételtároló SICO táska, konténer 1 év 3 hónap
Őrölt kávé Ételtároló SICO táska, konténer 5-6 hónap 1 hónap
SZÁRÍTOTT GYÜMÖLCS

Pékáruk, például kenyér és kekszek vákuumcsomagolásához ajánlatos egy edényt használni, hogy megőrizze alakjukat.
Ha zacskót használ, fagyassza le 1 vagy 2 órára, vagy amíg a termék meg nem fagy.

Szárított gyümölcs Hol kell tárolni Hogyan kell tárolni Vákuumos tárolási idő Nem vákuum tárolási idő
Dió, pisztácia, mandula, földimogyoró, napraforgómag Ételtároló SICO táska, konténer 2 év 6 hónap
cibi-secchiSZÁRAZ KAJA

Az élelmiszerek megóvhatók a rovarfertőzéstől.
Ügyeljen arra, hogy éles szélek ne szúrják át a zacskót.

Száraz kaja Hol kell tárolni Hogyan kell tárolni Vákuumos tárolási idő Nem vákuum tárolási idő
Rizs, száraz tészta, hüvelyesek, gabonafélék Ételtároló SICO táska, konténer 1-2 év 6 hónap
PORSZERŰ ÉTEL
Porszerű étel Hol tároljuk Hogyan kell tárolni Vákuumos tárolási idő Nem vákuum tárolási idő
Liszt, cukor, tejpor, barna cukor, őrölt kókusz Ételtároló SICO táska, konténer 1-2 év 6 hónap
NEM ÉLELMISZER TERMÉKEK

A nem élelmiszeripari termékek vákuumcsomagolása megvédi őket az oxidációtól, a korróziótól és a nedvességtől.

Példák: ezüsttárgyak (csomagolja papírba, hogy elkerülje a táska átlyukadását), fontos papírok, bélyegek és gyűjtői érmék, gyufa, elemek, memóriakártyák, merevlemezek stb.

Vákuumos tárolási idők

Íme egy rövid táblázat a SICO KITCHENWARE vákuumcsomagoló gépekkel vákuumcsomagolt élelmiszerek tárolási idejéről , emlékeztetve arra, hogy:
 • a vákuumos tárolási idők tájékoztató jellegűek, mivel függenek a tartósított termék eredeti tulajdonságaitól (kezdeti mikrobaterhelés);
 • a termékek vákuumcsomagolásakor be kell tartani a szabványos higiéniai szabályokat;
 • a zsákok és tartályok épségét védeni kell a vákuumveszteség elkerülése érdekében;
 • ahol szükséges, illessze a vákuumcsomagolási technikát a hűtőszekrényhez és a fagyasztóhoz;
 • az előre csomagolt élelmiszereket a gyártó által megjelölt lejárati időig minden esetben el kell fogyasztani.

Tárolás szobahőmérsékleten +20° / +25°C

Ételfajta Nem vákuum tárolás Vákuumos tároló SICO KONYHAI
Kenyér 2 nap 1 év
Rizs 5 hónap 1 év
Keksz 5 hónap 1 év
Szárított gyümölcs 4 hónap 1 év
Kávé 2 hónap 1 év
Liszt 4 hónap 1 év
Cukor 4 hónap 1 év
Tejpor 4 hónap 1 év

Hűtőszekrényben tárolandó +3°/+5°C

Ételfajta Nem vákuum tárolás Vákuumos tárolás SICO∘KITCHENWARE®
Fehér és vörös húsok 2-3 nap 6-8 nap
Hal 1-3 nap 4-6 nap
Felvágottak 3-5 nap 15-20 nap
Pácolt húsok 15-20 nap 150-180 nap
Zöldségek 2-3 nap 7-9 nap
Gyümölcs 4-6 nap 15-20 nap
Lágy sajtok 4-6 nap 15-20 nap
Kemény sajt 14-18 nap 30-60 nap
Friss tészta 3-5 nap 16-20 nap
Sült édességek 3-5 nap 12-15 nap
Zöldségleves 2-3 nap 6-8 nap

Tárolás fagyasztóban -18° / -20°C

 

Ételfajta Nem vákuum tárolás Vákuumos tárolás SICO∘KITCHENWARE®
Hús 3-5 hónap 10-15 hónap
Hal 2-3 hónap 9-12 hónap
Gyümölcs / Zöldség 7-9 hónap 15-20 hónap

A vákuumcsomagolás előnyei

A SICO KITCHENWARE vákuumcsomagoló gépei lehetővé teszik a zsákokban és konténerekben történő vákuumos tárolás technikájának számos előnyét.

Valójában ez a technika:

 • jelentősen meghosszabbítja a kamrában, fagyasztóban és hűtőben tárolt élelmiszerek élettartamát, megőrzi ízét és frissességét;
 • lehetővé teszi, hogy gasztronómiai különlegességeit otthon tárolja több vagy egy adagban, és szükség szerint felhasználhassa
 • étteremként szolgál, ha nincs ideje főzni;
 • lehetővé teszi, hogy élvezze az alacsony hőmérsékletű vákuumfőzés előnyeit (sous vide cuisine);
 • lehetővé teszi a konyhai maradékok hosszabb ideig történő tárolását anélkül, hogy ki kellene őket dobni;
 • rendben és szagmentesen tartja a kamrát és a hűtőszekrényt;
 • kiküszöböli a fagyasztó égési sérüléseket a fagyasztott élelmiszereken;
 • lehetővé teszi a hús és a hal néhány perc alatt történő pácolását;
 • lehetővé teszi a nagykereskedelmi vásárlást, jobb árak megszerzését és az akciós ajánlatok kihasználását.
 • Ha hosszabb ideig képes csomagolni és tárolni az élelmiszereket, azt jelenti, hogy koncentrálhat a vásárlásokra, és így több ideje marad önmagára és családjára.

Fedezze fel a SICO vákuumcsomagolók professzionális egyedi megoldásait