A sous-vide technológia hazai gyártású és import berendezései

Az új konyhatechnológiák eszközei- Hibachi Grillek a hazai Gasztroforradalomban

Hibachi Grillek a hazai Gasztroforradalomban

Japánban a Hibachi hagyományos sütőberendezésnek számít, gyakran kerek vagy négyzet alakú.

Nem ismert biztosan, hogy a hibachi mikor jelent meg Japánban, de egyes feljegyzések szerint i.sz. 79–1185 között volt (Heian-korszak). Ellentétben azzal, amit gondolnánk, az első Hibachik agyaggal bélelt ciprusfából készültek, mivel Japánban annak idején a fém nem volt hozzáférhető. Nyársak, grill ételek készíthető rajta, steakek, vastagabb hússzeletek, hamburger, halek, de természetesen távolkeleti fogásokra a legideálisabb.

Különösen izgalmas, amikor Osaka szórakozó negyedében (Dontonbori a Namba állomás közelében) sétál, szinte minden étteremben talál egy Konrót, amelynek szakértő kezelője Yakitori nyársat vagy más finom falatokat készít a segítségével. A Konrót nyugaton valószínűleg inkább Hibachi grillként ismerik, de Japánban Shichirinnek vagy Konronak hívják. Kicsit bonyolult, de a Shichirin és Konro elnevezések valószínűleg akkor alakultak ki, amikor ezeket a kis agyag- vagy kerámia tűzhelyeket főzéshez kezdték használni a fűtés helyett.

A Hibachit eredetileg az i.sz. 8. század környékén fejlesztették ki, és eredeti rendeltetésük az volt, hogy kis szobai fűtésként működjenek. Azt hiszem, szegény ember kamadója vagy főzőlapja lett belőlük, mint manapság azok az olcsó elektromos főzőlapok. Idővel kiderült, hogy kiválóan alkalmasak Yakitori és más kisebb élelmiszerek főzésére, ezért átkeresztelték vagy átnevezték Konro-ra vagy Shichirin-re. A Konro grillsütők a legjobbak húsok, halak vagy zöldségek grillezéséhez. Használata Binchotan faszénnel ajánlott, mivel hosszan ég, és a természetes ízek megtarthatók anélkül, hogy más aromákat kölcsönözne.

A hibachi a világ számos táján különféle alapanyagból készülhet, de közös jellemzőjük a kis szögletes, praktikus forma. A legautentikusabb, tartósabb és használhatóbb verzió viszont jellemzően a kerámia fallal rendelkező típus, melyet mi is kínálunk! A népszerű Kasai grill frissített változata modernebb szálcsiszolt rozsdamentes acél felülettel, lebegő lábakkal és fogantyúkkal rendelkezik. Ez a keret kialakítása tökéletessé teszi otthoni használatra és egy kereskedelmi konyhák szigorához egyaránt. A világhírű japán dizájnra épülő Konro stílusú grillsütők a legjobbak húsok, halak, zöldségek grillezéséhez vagy egy Sous-Vide technológiával elkészített étel elkészítéséhez. Használata kisebb méretű, magas hőfokon izzó faszénnel ajánlott, mivel hosszan ég, és természetes ízekbe zárható anélkül, hogy más aromákat kölcsönözne.

Kezdőknek és profiknak is egyaránt ajánlott, amennyiben hosszú távon gondolkodnak grill vásárlásban. Kempingezők, horgászok kedvelt társa lehet, könnyű hordozhatósága miatt.

A Konro stílusú Hibachi Grillek samottal bélelve készülnek a hosszú és magas hőfok biztosítása érdekében. Különbőző mennyiségi igényekhez alakítva különböző méretekben készülnek.

A  Kasai Konro grill a család legkisebb tagja, rozsdamentes acél vázával otthoni használatra és egy professzionális konyha igénybevételére egyaránt tökéletessé teszi. Kompakt kialakításának köszönhetően bármilyen felületre tökéletes méret. Több sokoldalúságot, jobb ízt és élvezetesebb főzési élményt kínál, mint azt valaha is gondolná. Ez a tökéletes sous vide befejező eszköz, és sok Sous-Vide ételnek izgalmas sült ízt biztosít.

A Konro grillek speciális szigetelőanyagból készülnek, amely segít visszaverni a hőt a grillbe, így egyenletesebbé teszi a hőmérsékletet. Egyszerű kialakítás fém sarkokkal és szellőzőnyílással a hőmérséklet szabályozására. Ez egy kompakt és egyszerű faszén grill, amely természetes anyag felhasználásával készült, amely optimalizálja a hőtartást. Mivel ezek a grillsütők kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, a bennük használt faszén tovább ég, mint a hagyományos tűzhelyekben. Semmi sem olyan ízű, mint a szénen grillezett csirkenyárs vagy a yakitori. Mostantól finom yakitorit és más grillezett ételeket készíthet a terasz asztallapján ezzel a kényelmes japán stílusú faszén grillel. A megfelelő minőségű darabos faszénnel vagy Binchotannal a Konro nagyon forró hőforrás (750 °C). A kompakt méret és forma, valamint a tűzálló tégla/kerámia konstrukció miatt ezek a grillsütők tökéletesek ferde húsok vagy szeletelt zöldségek sütéséhez. Az étel csak centiméterekre van a széntől, és a lecsepegő lé azonnal elpárolog a finomság füstös felhőjévé diffundál, amely a grillen lévő ételbe infúzionálódik. A meleg hőmérséklet tökéletes a csirke és más húsok ropogós, karamellizált bőrének elkészítéséhez is. Kiváló ízűvé varázsolja az ételeket!

Hazánkban a grillezés és a barbeque (BBQ) fogalma összemosódik, de  valójában mindegyik külön technológia. Az legrégebbi a grillezés. Ezt 250°C feletti hőmérsékleten (a faszénparázs akár 1650°C is lehet), direkt hőnek és füstnek kitéve, A hús sütése során többnyire grillezés zajlik, amit faszenes grillrácson éppoly sikerrel végezhetünk, mint a gázgrillen, és vastag falú öntöttvas serpenyőben. Az íz viszont összehasonlíthatatlan.

Sütéskor a hússzeleteink legalább 3  cm vastagok legyenek, az ennél vékonyabb szeletek ugyanis könnyen túlsülhetnek és szárazak lehetnek. A jó minőségű húsok megérdemli a jó sütést.

Ha a sütés után sózunk, akkor azt sópehellyel tegyük, mert a Fleur de Sel könnyen olvad bele a húsba. Alain Ducasse is utólag sózza a grillezett húsokat, de olajjal keveri a sót, mivel így a sókristályok lassabban oldódnak fel a húsok felszínén, és így ropogós só-élményt nyújtanak. A só mellett a frissen őrölt bors a jó grillezett húsok egyetlen szükséges fűszere.

Az élvezeti érték növeléséhez érlelt húsok szükségesek.  A sütést s grillrácson végezzük. Ekkor mindkét oldalán 3-4 percig grillezzük a húst, majd 10-15 percig hagyjuk pihenni. A legjobb módszer ha a legalább 3 cm vastag hússzeletet vékonyan bekenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk. Forró grillen a hús mindkét oldalát 2 percig pirítjuk, majd 3-4 percig langyos rácson pihentetjük.

Hibachi Grillek