A sous-vide technológia hazai gyártású és import berendezései

Hőkezelés otthoni Sous-Vide Stickkel

Fűszerezés

Az élelmiszereket a vákuumozás előtt kell fűszerezni vagy a fűszernövényeket mellé tenni.
Ügyeljen a fűszerezésre, mivel az egyedi, sajátos ízüket a szuvidolásnál az élelmiszerek megtartják.

Hőkezelési idő

Ez függ az élelmiszer vastagságától

A mélyfagyasztott terméknél megnő a hőkezelési idő legalább 20%-kal.

Minden megadott idő csak egy körülbelüli érték, amit az egyéni ízlésekhez kell igazítani.

A rágós húsok megtöbbszörözhetik a hőkezelési időt.

   A táblázatban megadott hőmérsékletet ne lépje túl!

Ügyeljen a megadott időre és a receptfüzetben ajánlott minimális időre, amíg az ételt a készülékben kell tartani. Az ajánlott időtartamok arra vonatkoznak, ha a készüléket meleg vízzel töltöttük fel. Ha hideg vízzel töltötte fel a Sous Vide-hoz használt főző edényt, akkor a megadott idő kb. 30 perccel megnövekedhet. Mindig a maximumjelzésig töltse fel vízzel az edényt – akkor is, ha már az ételt is belehelyezte. Ezáltal garantált lesz, hogy a beállított hőmérsékletet a Sous Vide 65 °C-ig +/- 0,5°C eltéréssel tartani tudja.

Az ételt mindkét esetben közvetlenül a feltöltés után tegye a vízbe.

A szuvidálni kívánt ételt mindkét esetben a víz feltöltése után is beteheti a vízbe.

A levákuumozott ételt helyezze a vízfürdőbe, a megadott minimum időtartamon túl a vízben hagyhatja, de úgy, hogy a beállított hőmérsékletet nem emeli meg, azaz a maghőmérséklet, ne emelkedjen!

Ha több tasakot különböző ideig szeretne hőkezelni vagy különböző minőségű húsokat tesz az edénybe, ezeket előtte jelölje meg. A húsok 62°C-nál az edényben hagyhatók vagy szükség esetén kivehetők anélkül, hogy a húsdarabok állaga megváltozna.

További felhasználások

  • Eltarthatóság: a pasztörizálás után a húst rögtön jéghideg vízben le kell hűteni. Ezután lehet a hűtőszekrényben több napig (7°C hűtőszekrényben lévő hőmérséklet mellett 5 napig, 5°C -nál 10 napig) tárolni anélkül, hogy minőségéből veszítene, vagy a fagyasztó részben le lehet fagyasztani.

Felolvasztáshoz a vákuumcsomagolt élelmiszert tegye 55°C-nál a készülékbe és olvassza fel azokat a tasakokban. Azután vegye ki a tasakból és rövid ideig erős lángon süsse át, majd fogyassza el azonnal!

  • Azonnali fogyasztás: természetesen a hús a szuvidálás után rögtön fogyasztható lehűtés nélkül is vagy forró serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát max. 1 percig hirtelen átsüthetve. Minél rövidebb ideig sütjük át, annál szaftosabb marad a hús. Ez megmaradhat akkor is, ha a húst kevés olajjal bekenjük és butángázégővel megperzseljük.

Mielőtt a húst felszeleteljük, hagyjuk  3-6 percig pihenni.