A sous-vide technológia hazai gyártású és import berendezései

Kamrás vákuumcsomagoló berendezések rendszeres karbantartása

A vákuumcsomagoló berendezéseket, csakúgy mint általában minden konyhai berendezést naponta szükséges tisztítani, mert a kamrában megmaradt élelmi anyagok maradéka száradás után a vákuumszivattyúba juthat, ami ott lerakódva gyengíti a vákuumot, és csökkenti annak élettartamát.

Amennyiben sok nedves alapanyagot (nyers hús és hal is ilyen) kérje gyakrabban a karbantartást, mert a vákuum alatt alacsonyabb hőmérsékleten történő párolgás során a nedvesség (pára) a szivattyúba kerül, ahol keveredve az olajjal, sűrű emulziót képez. Ez az emulzió sűrű ezért a viszkozitás csökken, valamint nedves, ami a szivattyú alkatrészeinek korrodálódásához vezethet.

Kiváló minőségű európai vákuumgépek megakadályozzák a ezeket a problémákat a beépített vákuumciklus számlálóval és/vagy a szivattyú vízmentesítő és tisztító programokkal. A rendszeres olajcsere ettől függetlenül azt elhasználódás, elszíneződés és viszkozitás csökkenése miatt így is rendszeresen szükséges!

Mi történik vákuumgépeddel a hosszú leállástól? 

Ha nem használod a vákuumgépedet hosszabb ideig, a szivattyúban a vákuumolaj emulgeálódik a nedvességgel és sűrű mártássá válik aminek alig van viszkozitása. Ettől a vákuum gyengül. Amikor nem használod a gépet, az emulzió szétesik, alulra kerül a víz, felülre a fáradt olaj és a víz elkezdi “enni az öntöttvas szivattyú belső falát. Ezt csak úgy tudod megelőzni, hogy a speciális vákuumolajat le kell engedni, minden nedvességet ki kell tiszítítani és kiszárítani, majd tiszta vákuumolajjal feltölteni, különben a géped szivattyúját használat nélkül megeszi a rozsda!

A szivattyú felújítása ekkor már elkerülhetetlen.

A képeken jól látható, hogy a sok víz „megette” a szivattyút, és vizes zsírban futott a motor, tehát a szimering is átengedte az olajban összegyűlt nedvességet és pár hét alatt elkorodált.

A rozsda által okozott kár sok esetben még orvosolható a szimmeringek, csapágyak cseréjével, a szivattyú belső felületének teljes átcsiszolásával, zsírtalanításával és szennyeződés mentesítésével, majd az új alkatrészek beépítésével a teljesen légmentes újraépítéssel.

Ez a művelet teljes költsége eléri egy új szivattyú több százezer forintos beszerzési árának a felét is. Ezért nem érdemes elhanyagolni a vákuumgépet.

A kamrás vákumgépek működési elve okán légköri nyomás alatt dolgozik, 20-35 másodperc alatt eltávolítja a tasakból a levegő 99,9 %-át, a folyadékot bent tartja a tasakban. Egyes távolkeleti kamrás vákuumgépek erre sem képesek, a folyadékot is kirántják a vákuumtasakból, ami hibás lezárást és a levegő visszaengedését eredményezi.

Ezekhez a kamrás vákuumcsomagoló berendezésekhez pedig úgynevezett transzparens (vagy sima) víztiszta tasakokat használhatunk. Ezen alapanyag összetétele még szelesebb gyártástechnológiai ismereteket követel. A kereskedelemben általában a 90 mycronos PA/PE tasakok kaphatók Sous-Vide céljára, kevesen tudják viszont, hogy ez az alapanyag nem főzhető sem magas hőmérsékleten, sem hosszú ideig, mert mérgező anyagok oldódnak ki a hőre és a savakkal történő reakció esetén. Erre speciális OPA/PE Sous-Vide Chef vákuumtasakok szükségesek

A nagy mennyiségben és nem éppen gondosan válogatott alkatrészekből, sem kellő precizitással előállított termékek pedig kizárólag árban tudnak kedvezőbbek lenni, de semmiképpen nem tudják minőségben felvenni a versenyt nyugat-európai társaikkal.

Ezek a lényegesen gyengébb berendezések azonban rendkívül kérész életűek. Rövid üzemidejüket pedig a nagyon gyakori karbantartási igény tetézi még. A gyakoribb karbantartási és javítási igény, a nehezebben beszerezhető alkatrész, valamint a körülményesebb szerelhetőség miatt nagyon gyorsan eléri azt az összeget amit jobban tettünk volna ha inkább a minőségre költünk a beszerzéskor.

Ennek a rendszeres karbantartásnak az elmaradása pedig rohamosan csökkenti az élettartamát. 

Fontos továbbá, hogy vákuumgépeknek használt speciális vákuumolaj üzemi hőmérséklete 20-40 fok között ideális. Amennyiben ennél hidegebb helyen tároljuk, vagy használjuk a vákuumcsomagoló berendezést, az olaj állaga és viszkozitása megváltozik és a gép hangossá válik, csörgő-zörgő hangot ad és a rossz kenéstől a szivattyú visszafordíthatatlanul károsodik.

Amikor egy olyan berendezés vásárlására adjuk a fejünket, ami jelentős megtakarítást fog eredményezni, feltétlenül tervezzünk hosszú távra. Bármilyen meglepő, de a minőségi európai termékek –persze csak azok amelyek európai alkatrészekből lettek összeállítva- legalább ötször annyi üzemidőt képesek futni, mint gyenge minőségű társai. Ezek közül is kiemelkednek a Sous-Vide Chef gépek, melyet a legpatinásabb Olasz vákuumgép gyártó készíti a Gasztronauta kft Brandjének megfelelő modern designnal és alapfelszerelten minden extrával felszerelve. Mindezt roppant korrekt árakon és országos háttértámogatással.

Másik kiváló termék, a Gasztronauta kft forgalmazásában elérhető Holland gyártású Henkovac gépek. (nem keverendő a Hollandiában forgalmazott gyatra minőségű távolkeleti gépekkel)

Mi a következtetés: Először is el kell döntened, hogy hosszú távra, -legalább 10-15 évre – tervezel vagy 2-3 évvel is megelégszel.

A karbantartás lépéseiről és a vákuumgép használatáról fontos és hasznos információkat olvashatsz itt: VÁKUUMGÉP  KARBANTARTÁS

Ne hagyd hogy tönkremenjen a vákuumgépet, hívd a vákuumgép doktort:

Gasztronauta kft szerviz.+36 30 885-7535   szerviz@gasztronautakft.hu