A sous-vide technológia hazai gyártású és import berendezései

Hideg füstölők

Termékkategóriák
Termékkategóriák
  • Füstölők

    Rozsdamentes Hidegfüstölő Szekrény

    289190 Ft + ÁFA Kosárba
  • Füstölők

    ProQ® Hidegfüstölő Szekrény

    69900 Ft + ÁFA Tovább

Bővebben

Füstölőszekrénnyel kiegészített kisipari álló kivitelű hidegfüst generátor.
Szekrényeink füstölő kapacitása minimun 1 kg alapanyag 20 literenként. Ezek a termékek alapanyaghiány és bizonytalan beszerzési lehetőség miatt átmenetileg nem elérhető! 

A különböző füstölési igényeknek megfelelően szabályozhatja füstölő ládája füsttel való telítettségét. Állíthatja a tápegységen a tápfeszültséget, valamint az apríték parácslásához adagolt levegő mennyiségét is. A füstgenerátor alsó csapóajtajának köszönhetően a hamu generátorból való eltávolítása sem okoz nehézséget.

A szekrények 4 cm-es szigelelt panelből készülnek, pórszórt szinterezett felületük van. Keményfa akasztó rudakkal szállítjuk. A generátor doboza és váza acélból készült pórszort szinterezett kivitelben. A tűztér fekete hőállófestéssel van ellátva.

Felhasznált apríték óránként kb 200-300 gramm a szükséges füst mennyitől függően. Ami mindössze 100 forint költség óránként. Fűtőtt padozattal a nagy hidegekben sem jelent gondot a füstölés, valamint a keletkező pára is könnyebben távozik a felső kéményen keresztül.
A kéményt kondenzvízgyűjtővel készítjük, nehogy visszacsöpögjön az árura.

A HACCP folyamat nem ér véget a füstölés előtt. A füstölés ugyanúgy része a folyamatnak, és a felhasznált apríték is meg kell, hogy feleljen az előírásoknak. Mi csak olyan aprítékot forgalmazunk, melyhez kiadjuk a termék adatlapot, ezáltal tudják igazolni a fa eredetét és kérésre a gyártó által végeztetett mérési lapokat is be tudjuk mutatni Önöknek. Füstölőjének elhelyezhetőségéről kérjük egyeztessen a területileg illetékes Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal szakértőivel.

Beltéren a füstölőink átlal termelt füst ernyővel elszívható. Vagy tudjuk figyelmébe ajánlani füstölő kamráinkat, ahol lehetőség van a generátor épületen kívül történő elhelyezésére (megfelelően kiépített, közvetlen csapadéktól védett helyen).

Használat

Kizárólag szabadtéren használható. Esőtől, közvetlen csapadéktól védett helyen tartandó. Összeszerelés után a tűzteret alacsony nedvességtartalmú forgáccsal kell feltölteni (max 20% nedvességtartalom) a tűztér tetejéhez közel található füstnyílásig maximum és enyhén tömöríteni. A kupakot a tűztérre rá kell helyezni. A tápegységeket ezután kell áram alá helyezni, mert a korábbi beüzemelés esetén a forgács töltése közben a forgácsa a füstcsőbe kerülhet, ahol a szűkítheti a keresztmetszetet. Az alsó begyújt nyíláson egy szál gyufával a forgácsot gyújtsuk be. 1-2 perc elteltével egy pálcával a forgács aljában kavernát alakítsunk ki. Ezek után kell a huzatszabályzót elhelyezni, majd beállítani a minimálisan szükséges füstmennyiséget. A tűztérből a hamut illetve a kormot használatok között el kell távolítani.

Begyújtás és üzemeltetés

Az aprítékkal feltöltött és áram alá helyezett füstgenerátor elejéről levesszük a szabályozó csapot. Egy hosszú kandallógyufával vagy szakácsfáklyával begyújtjuk az aprítékot. Néhány percig hagyjuk teljes keresztmetszeten égni, majd a szabályozót visszatekerve el tudjuk kezdeni csökkenteni az égéshez használt levegő mennyiségét (mint a kazánoknál, vagy kályháknál). Figyeljünk rá, hogy ha a keresztmetszet 30% alá csökken bekövetkezhet a parázslás abbamaradása, azaz kialszik. Párásabb körülmények között, vagy nem az ajánlott apríték használata esetén előfordulhat, hogy a faanyag felsőbb részen dugulást okoz az égéstérben az égés abbamaradását okozva. Amit egyszerűen egy piszkafával, felülről való megpiszkálásával lehet orvosolni.

Főbb részek
Ház, tűztér, légcsövek, füstcső, szellőztető ventilátor, tápegységek, huzatszabályzó.

Összeszerelés

A terméket közel készre szerelve szállítjuk. Üzembe helyezéshez a füstcsövet be kell tekerni a generátor bal oldalán található nyílásba. A csövet kézzel kell betekerni lazán, mivel karbantartás során ki kell tudni tekerni. A tápegységeket a normál 230 voltos hálózatba kell csatlakoztatni. A szekrényen belül a füstcső alá egy poharat szükséges tenni, hogy az ízzás során keletekező párakicsapódás és kátrány által képzett lé felfogható legyen.

Áramellátás
Kereskedelmi forgalomban kapható tápegység(ek) által termelt törpefeszültség. A tápegységeket nedvességtől fokozottan óvni szükséges. Az áramellátás biztosító konnektort FI relével ellátni ajánlott.

Karbantartás
A füstcsövet ki kell tekerni és drótkefe segítségével a kokszot és kormot el kell távolítani. Amennyiben a cső kézzel nem tekerhető le, csőfogó használata javasolt. Végső megoldásként, ha a szükséges tisztítások elmaradtak, akkor a légbevezető cső eltávolítása után lehetőség van gázforrasztó pisztollyal a koksz kiégetésére, és után a cső eltávolítására.

Ajánlott füstölési idők
Ebben a témában inkább iránymutatást tudunk adni, de pontos időket az egyéni ízlések, a füstöléshez használt faanyag, a füstölöndő áru minősége, a levegő páratartalma és hőmérséklet lehetséges változásai miatt.

A füstgenerátor normál üzemeltetési körülmények között egy töltet kb 2 óra füstlésre elegendő. A füstölés akkor optimális, ha két töltet között az árut hagyjuk “levegőzni” azaz csak pihen a füstölőszekrényben, de nem kap friss füstöt. Ekkor a füst az áruban beljebb jut, de a külső része nem lesz túlfüstölt.
Eddig bevált tipikus füstölési idők füstgenerátorainkkal:
Enyhén füstölt kolbász: 4*2 óra
Erősebben füstölt kolbász, illetve szalámi: 6*2 óra
Sonka (hátsó): 10-12*2 óra
Sajt: 2*2 óra
Pisztráng/lazac: 3*2 óra

Kiegészítők:
Extra füstölőrúd/db
Alumínium kolbászakasztó állványzat 12 rúddal
1000 wattos termosztátos fűtés
2000 wattos termosztátos fűtés
4000 wattos termosztátos fűtés
Belső füstkeringetés
Alsó füstbekötés

Kisebb szekrényekhez gurulós kocsi rendelhető
Nagyobb szekrények gurulós változatban is
Termosztátos fűtés füstölőszekrényekhez:
Huzatfokozó füstölő kamrákhoz

Szekrény nélküli  füstgenerátorok:
-100-500 literhez Compact
-400-700 literhez-Kisipari álló kivitel
-700 liter felett Ipari generátor

– Saválló acél füstölőszekrények

Áraink nem tartalmazzák a kiszállítási díjakat!

Egyedi méreteket is vállalunk, kérjen ajánlatot info@gasztronautakft.hu